21 Temmuz 2013 Pazar

Bu köy ölümle karşı karşıya

Sondajın zararlı çirkefi gelişi güzel etrafa bırakıldı

Türkyurdu-1 sondaj kuyusuna ait havuzların çevre mevzuatına uygun şekilde çevreye zararsız ve güvenli hale getirilerek kapatılması gerekirken, kimyasal sular yer altı sularına karışacak şekilde kuyulara verildi.

İçme suyunu tüketen Sınırüstü Köyü halkının ise büyük tehlikede olduğundan endişe ediliyor. Havuzların çevre mevzuatına uygun şekilde çevreye zararsız ve güvenli hale getirilerek kapatılmadığı tespit edildi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) KKTC’de Sınırüstü köyünde bulunan Türkyurdu-1 sondaj kuyusunda, havuzların çevre mevzuatına uygun şekilde çevreye zararsız ve güvenli hale getirilerek kapatılmadığı tespit edildi.

Havuz dibinde ve çevresinde bulunan çamurlu toprak lokasyon betonunun üzerine serilerek kurumaya bırakıldıktan sonra, havuz doldurularak kapatılması gerekirken, çamurlu toprağın doğaya karıştığı ortaya çıktı.

Ayrıca, petrol arama tesislerinden çıkan ve arıtılarak bertaraf edilmesi gereken kimyasal içerikli atık su ve çamurun, yer altı suyuna karışması tehlikesi olduğu öğrenildi.
Bu kimyasallar yer altı sularına karışma olayı olması durumunda, Sınırüstü Köyü’nde içme suyunu kullanan insanların çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabileceği düşünülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder