1 Mayıs 2012 Salı
Profesör Kıroğlu: Kirli Havuz, Dış Kulak Yolu İltihabına Neden Oluyor
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mete Kıroğlu, temizliği tam olarak sağlanmayan havuzlara giren kişilerde 'dış kulak yolu iltihabı' rahatsızlığının ortaya çıktığını...
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Kıroğlu, temizliği tam olarak sağlanmayan havuzlara giren kişilerde 'dış kulak yolu iltihabı' rahatsızlığının ortaya çıktığını söyledi.
Havaların ısınmasıyla birlikte insanların serinlik arayışına girdiğini belirten Prof. Dr. Mete Kıroğlu, "Toplumumuz en çok havuzlara girip, serinlik arıyor. Kirli havuzdan da çok ciddi şekilde bazı mikroorganizmalar kulağa girerek dış kulak yolu iltihabına yol açabiliyor. havuzun uygun şekilde klorlanması, mikroorganizma ve bakteri üremesini engelleyerek, dış kulak yolu iltihabı oluşumunu azaltacaktır" dedi.
'havuzDA UZUN KALMAYIN'
havuza girecek kişilere, temizliğine güvendikleri yerde yüzmeyi öneren Prof. Dr. Kıroğlu, kulakta bulunan ve 'buşon' denilen iri kirlerin de, çok fazla suda kalınması halinde şişip ağrıya yol açabileceğini vurguladı.
havuzda çok uzun süre kalınmamasını öneren Prof. Dr. Kıroğlu, şöyle konuştu:
"Dış kulak yolu iltihabının bir başka ismi de yüzücüler de sık görüldüğü için 'yüzücü kulağıdır'. havuzda uzun zaman geçiren kişilerin dış kulak yollarında iltihap geçirme olasılığı artar. Hastalarda genellikle şiddetli kaşıntıyı takiben kulak ağrısı gelişir ve bu ağrı özellikle kulağa temas ile artar. havuzun uygun şekilde klorlanması bakteri üremesini engelleyerek dış kulak yolu iltihabı oluşumunu azaltacaktır. İyi klorlanmayan havuzlarda üreyen bakteriler, mikroorganizmalar havuza giren kişilerin dış kulak yolunda da üremektedir."
Prof. Dr. Mete Kıroğlu, dış kulak yolu iltihaplarını arttıran en önemli faktörlerden birinin de insanların kulak yolunu eliyle, yabancı cisimlerle veya pamuklu kulak çubukları ile kurcalayarak, tahriş etmesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kıroğlu, bu durumda zaten dış kulak yolunda bulunan bazı mikroorganizmaların saldırgan hale geçerek enfeksiyona neden olabileceğini kaydetti.
Kaynak:haberler.com
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder