19 Kasım 2012 Pazartesi

Haliç'in canı Boğaz'dan geliyor

Haliç'e Boğaz suyu taşıyan projenin açılışında konuşan Başbakan, "Bu projenin dünyada örneği yok. 1995'ten 2012'ye kadarki maliyeti 758 milyon dolar. Haliç bir daha asla kirlenmeyecek" dedi

Haliç, dün yapılan törenle Boğaz suyuna kavuştu. Kâğıthane'deki törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, projenin kendisinin belediye başkanlığı döneminde başlanan Haliç Çevre Koruma Projesi'nin son ayağı olduğunu belirterek "Bu projenin dünyada bir başka örneği yok. 1995'den 2012'ye kadar proje paketinin şu güne kadarki maliyeti 758 milyon doları buluyor. Sene 1995, sene 2012 böyle çalışıyoruz" dedi. 1722 yılında inşa edilen Sadabad Köşkü'nün bahçe sisteminin önemli örneklerden biri olan havuz bir benzerinin inşa edildiği noktada yapılan törende Erdoğan şu mesajları verdi:

ARTIK 48 ÇEŞİT BALIK YAŞIYOR
1994'te şehrin sorumluluğunu üstlendiğimiz o dönemde, Haliç'i adeta bir bataklık olarak teslim almıştık. Mevlam böyle bir operasyonu yapma imkânını bize de nasip etti. 1995'te su derinliği ne idi biliyor musunuz? 52 santimetre. Haliç'te su derinliği ve pek çok kişi Haliç'ten umudunu kesmişti.

'Burayı tekrar Altın Boynuz haline getireceğiz' dedik ve kolları sıvadık. Atalarımızın güzel bir sözü var. İman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır. Tarama gemileriyle Haliç'in zeminini kaplayan çamuru çıkartıp borularla 9 kilometre mesafedeki Alibeyköy taş ocaklarına götürdük. 650 bin metrekarelik alan kazandık, orayı çamurla doldurarak... Şimdi orada çok büyük bir çocuklar için eğlence merkezi hazırlanıyor. İnşallah 23 Nisan 2013'de de orayı açacağız.

Feshane sular altındaydı. Türkiye'nin büyük patronları Feshane'yi su baskınından kurtaramadılar. Ne harcadın buraya şu kadar. Verdik parasını aldık. Feshane'yi yeniden bu hale getirdik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder