3 Nisan 2014 Perşembe

Çekirdek çitliyoruz Boğaz’a karşı

Kavurucu sıcaklar başlamadan sokaklarda banklara oturmanın tam vakti. Üsküdar’da deniz manzaralı, Çengelköy’de iskele yanında, Moda’da sakız ağaçlarının altındaki banklarda çekirdek çitleyip manzaranın keyfine varın. Ama kabuklarını yere atmamak şartıyla!

KIRGIZ MANTISI

Yeni açıldı. Taksim İlkyardım Hastanesi’ni geçince. Camiye doğru soldaki ilk sokakta. Hemen girişte soldaki eskici dükkanın yanında. Küçük bir yer.  Beyaz boyalı. 2-3 masalı bir mekan.  Kırgız mantısı yapıyor. Ayrıca vegan mantı da. Vegan demek, hayvansal gıda yok demek. Sadece mercimek, ıspanak, soğan ve baharattan oluşuyor. Ayrıca kepekli mantı da mevcut. Adı: Foodist. Tel: (0212) 249 90 80. Cihangir.

GÖLGEDEKİ HAVUZ

Haydarpaşa iskelesinden Kadıköy’e doğru yürürken sağ tarafta Haydarpaşa Camii karşınıza çıkar. Onu geçince yine sağınızda duvar boyu uzanan satılık çeşitli objeler, kabartma görünümlü üç boyutlu resimler... Köşede otoparkın yanında bol büyük ağaçlı bir çay bahçesi. Yeni açıldı. Ağaçların altında rengarenk plastik sandalyeleri ve de su püskürten havuzuyla dikkat çekici. Adı: Demir Yolları Sosyal Tesis Alanı. Haydarpaşa.

MERMER HAVLU

Sahil boyu uzanan ana caddenin deniz tarafında değil kara tarafında yer alıyor. Migros’un yanında. Bahçe duvarı çiçeklerden bitkilerden neredeyse görünmüyor. Kapalı kısma girişte sağda yukarda. Duvarda bir fotoğraf, çerçeve içinde bir çatal. Eskiden buraya gelen muhterem bir zatın yemekte kullandığı çatal hatıra olarak korunmuş. Çeşitli yemekler, köfteler, salatalar... İçerdeki kapalı kısımda kasaya yakın güzel bir mermer havuz. İki ucunda iki mermerden oyulma havlu bez çok etkileyici. Adı: Çiçek Izgara. Tel: (0216) 366 03 28. İdealtepe.

KÖŞK VE BAHÇESİ

Girişte büyük bir bahçeye giriyorsunuz. Önce çiçekler sizi karşılıyor. Arnavut kaldırımını devamla bu koridordan yürüdükten sonra kafeye ulaşıyorsunuz. Bağlarbaşı’nda 120 yıllık bir köşk ve bahçesinde bir mekan. Meyve ağaçları, naneleri ve rengarenk çiçekleriyle şehrin ortasında adeta vaha gibi. Eski eşyalar ütüler, radyolar.  Ev yapımı reçeller, limonatalar, tatlılar. ‘Leyla’nın anne köftesi’, köşkün sahibi Leyla Hanım tarafından yapılıyor. Kafenin spesiyalitesi olan ‘seratonin tatlısı’nın formülü bir sır gibi saklanıyor. Leyla’nın anne köftesi 16, tavuk ve et yemekleri 15, seratonin tatlısı 7, makarna ve salata çeşitleri 11-14 TL aralığında Adı: Seratonin Cafe. Tel: (0216) 342 18 08. Üsküdar.

SİYAH KUĞU

Üç adım genişliğinde 180 adım boyunda bir kanal havuz. Yedi köprü ve yedi fıskiyesiyle uzun bir havuz-dere görünümünde. Ayrıca diğer ucunda büyük bir daire havuz. Sular sık sık ağlı kepçeyle temizleniyor. İki siyah kuğu ve iki, üç ördeğin güzel güzel dolaştıkları bir havuz. Siyah kuğuların kıpkırmızı gagaları etkileyici. Uzakta tam karşıda Kınalıada. Ve denizi dolduran, harıl harıl çalışan pek çok koyu sarı kamyon. Havuzun kenarında sırayla tentelerle konmuş masalar, geniş çimenlik. Çay ve kahve eşliğinde tost yemek ve kahvaltı etmek de mümkün. Adı: Elif Cafe Restoran. (0532) 273 60 21. Küçükyalı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder