Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, özellikle bakımı yapılmayan kirli havuzlarda dış kulak yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkma riskinin çok yüksek olduğunu ifade ederek, "Dış kulak iltihabı, nemli koşullarda ve travma sonucu mikroorganizmalar tarafından oluşturulur. Dış kulak yolunun rahat havalanamayan dar yapısı, ıslanınca tam kuruyamayıp nemli kalmasına yol açar.
Özellikle yüzücülerde ve doğuştan dar olanlarda dış kulak yolu sürekli nemli kalır. Eğer hasta sürekli neme maruz kalırsa kolaylıkla enfeksiyonlara yakalanabilir. Kulak kanalında kalan su eğer mikrop içeriyorsa bakteriler, kanalda hızla üremeye başlar. Erken belirti olarak kulakta hafif bir kaşıntı olur, saatler içinde de dış kulak yolunda şişme, akıntı, tıkanma, duymada azalma ve çok şiddetli ağrı başlar. Bazen hasta, bu belirtiler ve ağrıda şiddetlenme nedeniyle çiğneme bile yapamayabilir" dedi.
DENİZDE DIŞ KULAK ENFEKSİYONU RİSKİ DAHA AZ
Su aşırı kirli değilse, denizde dış kulak enfeksiyonu riskinin az olduğunun belirten Uzm. Dr. Üstel, korunmak için kulak tıpaları, vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlarının faydalı olabileceğini vurguladı. Üstel, "Özellikle havuzda kulağa su kaçınca, çıkarmak için dış kulak yolunun fazlaca kurcalanması da enfeksiyonu tetikleyebilir. Böyle durumlarda temiz bir kağıt mendille kanalın hafifçe kurulanması yeterlidir ancak dış kulak yolunda şişme, akıntı, tıkanma, duymada azalma, şiddetli ağrı gibi şikayetler başladıysa vakit geçirmeden bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Önceden geçirilmiş orta kulak iltihabına bağlı kulak zarında delik varsa veya kulağa tüp takılmışsa, mikroplu su doğrudan orta ve iç kulağa gidebilir ve daha ciddi tablolar gelişebilir. Bu durumda diğer şikayetlere ilaveten baş dönmesi, bulantı, kusma ve dengesizlik de ortaya çıkabilir" diye konuştu.
İşitme cihazı ve kulaklık kullananların daha fazla dikkat etmesi gerektiğini anlatan Melih Üstel, "İşitme cihazı dış kulak yolunun kendini temizleme mekanizmasını bozduğu için kullanan kişilerin yazın mutlaka hijyenine dikkat etmeleri, kulak havalanmasını sağlamak için arada çıkarmaları, kulak bakımını düzenli yaptırmaları ve iltihap varsa tedavi sonuna kadar cihazı kullanmamaları gerekir" dedi.
kaynak: stargazete
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder