11 Ocak 2012 Çarşamba

Havuz Nedir

Havuz nedir?
İçinde su olan ve insanların yüzdüğü, dinlendiği, eğlendiği betonarme veya çelik bir yapıdır.

Havuz suyu nerelerden temin edilir?
Havuz suyu; belediye şebeke sularından (arıtılmış ve klorlanmış olarak), kuyulardan, gölleraşlar. Bu sebeple yapısı bozulan suyu ilk halinde tutabilmek ve bakterileri engellemek için kimyasal ürünlere ihtiyaç vardır.

Havuz suyu nasıl arıtılır?
Havuz suyu havuz tabanına konan bir emiş borusu ve buna bağlı bir emiş pompası yardımı ile dipten emilir ve bu su bir kuvars kumu filtresinden geçirilerek içindeki kirler yakalanır ve tekrar havuza tabandan yollanır. Bu sistemin adı "devir daim" sistemidir.

Havuz suyunda klorun ve pH'in değerleri nedir?
1 ton içme suyunda en az 0,3 gr aktif klor olacağına göre havuz standartlarında bu değer en az 2 katı olmalıdır. Yani 1 ton havuz suyunda 0,6 gr aktif klor olmalıdır. Aktifin anlamı virüslerle savaşan klordur. Ama biz hiç riske girmemek için 1 ton suda 1 gr aktif klor olmasını hep tercih etmeliyiz ki aniden kalabalık bastırdığından klor sıfıra inemesin. PH ise suyun asidik veya bazik karakterli olup olmadığını bize gösterir. 7 rakamı nötr'dür. Yani ne asidik ne de bazik ama havuz suyunu 7,27,8 arasında tutmaya çalışırız, çünkü yukarıda anlattığım gibi insan gözünün pH derecesi 7,5'tir. Gözün yanmayacağı sınırlar 7,27,6 değerleridir. Ayrıca bu pH değerleri klorun mikropla savaşma gücünü arttırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder