10 Şubat 2013 Pazar

Öğrenciler Bilimsel Deney ve Projelerini Sergiledi

Kütahya'da faaliyet gösteren bir ilkokul ve ortaokulun öğrencileri, yanardağ oluşumu, uzayda ağırlık hesaplama, kesişen aynalar, limon ve patates pilleri gibi bilimsel deney ve projelerini, alışveriş merkezinde sergiledi.

Özel Konuralp İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinden oluşan gruplar, "su ile parabol, Newton topları, indüksiyon akımı, el pili, ısınan tellerin uzaması, eğik düzlemde yarış, tırmanan koni, limon ve patates pilleri, tsunami, uzayda ağırlık hesaplama, imkansız merdiven, palangalar, yanardağ oluşumu, kesişen aynalar, traverten oluşumu, topolojik düğümler" konularını içeren proje ve deneyleri, çeşitli materyalleri kullanarak hazırladı ve bunları bir alışveriş merkezinde bu yıl ikincisi düzenlenen "Bilim Şenliği" etkinliğinde sundu.

Öğrencilerden Şeyma Coşkun, yaptığı açıklamada, tsunaminin nasıl oluştuğunu anlatabilmek için havuz dan düzenek oluşturduklarını bildirdi.

Bir tsunaminin dalga boyunun, 12-13 katlı apartmanların boylarını aşabildiğini belirten Coşkun, "Tsunami, Japonca'da 'liman dalgaları' anlamına geliyor. Japonya'da 2010 yılında meydana gelen deprem sonrası oluşan tsunamide dalga boyları 38 metreyi aştı. Bu tsunamide oluşan dalgaların nelere yol açtığını göstermek için havuzhavuz hazırladık. Havuzda dalgalar oluşturarak etkilerini ortaya koymaya çalıştık" dedi.

Ahmet Latif Çetin ile Metin Uğurcan Kara da uzayda ağırlık hesaplama konusunu ele aldıklarını dile getirerek, Dünya'da 101 kilogram gelen kişinin ağırlığının, Ay'da 16,83 kilogram, Güneş'te 2 bin 797 kilogram, Merkür'de 39,99 kilogram, Venüs'te 91,9 kilogram, Mars'ta 38,38 kilogram, Jüpiter'de 236 kilogram, Satürn'de 90,9 kilogram, Uranüs'te 88,8 kilogram, Neptün'de 112 kilogram, Plüton'da 7,7 kilogram olduğunu söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder