14 Şubat 2013 Perşembe

NEFES ALMAYAN AYAKLARA PRATİK ÇÖZÜMLER

Güzel ve bakımlı ayaklara sahip olmak sadece kadınların değil, erkeklerin de önemsediği bir konudur. Ayaklardaki mantar hastalığı tırnakların sararmasına, kırılmasına, bozulmasına ve kalınlaşmasına neden olur.

Central Hospital’dan Dermatoloji Uzmanı Dr. Hicran Ercan mantarın sebep olduğu bu deformasyonu tetikleyen unsurları anlatıyor:
“Kışın daha çok kullanılan kapalı ayakkabıların, botların, çizmelerin oluşturduğu sıcak, karanlık ve nemli ortamın, mantarın büyümesi için ideal bir zemindir. Ayak mantarı, cildin kurumasına, kızarmasına, kabarmasına, kaşınmasına ve soyulmasına neden olabilir. Ayak tırnağı mantarı, üzerine basınç uygulanınca canınızın yanmasına neden olan kalın, hassas ve rengi bozulmuş sarı tırnaklara yol açar.

Ayakta ya da tırnakta oluşan mantar bulaşıcıdır. Ortak manikür, pedikür aletlerinin kullanımıyla, havuz, hamam, sauna gibi yerlerde bulaşabilir. Önlemek için sterilizasyonuna ve temizliğine emin olunan yerler tercih edilmeli. Bu nedenle evde ya da güzellik merkezlerinde kullanılan manikür pedikür aletlerinin sterilizasyonu çok önemlidir.
Gerekli koşulların sağlandığı yerleri tercih etmek gerekir. Kişiye özel aletler kullanmak bulaşma riskini azaltır. Ancak her kullanım öncesi aletlerin dezenfektanlarla temizlenmiş olması gerekir. Ayağında ya da tırnağında mantar olduğunu düşünen kişiler mutlaka bir uzman hekimden yardım almalı. İlaç tedavileri ya da lazerli tedavi ile mantar hastalığından tamamen kurtulmak mümkündür.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder