24 Nisan 2012 Salı
Denizi yok, “brövesi” çok
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nun (TSSF) en çok dalış brövesi verdiği illerin başında Ankara geliyor.
TSSF Genel Sekreteri Oğuz Aydın, Ankara'nın, denizi olmamasına rağmen dalış brövesi alma konusunda ilk sıralarda yer aldığını söyledi.
Aydın, Ankara, dalış brövesi alanların sayısı bakımından her zaman ilk 3 il arasında yer almıştır. Diğer illere göre Ankara'nın dalış merkezi sayısında da sürekli artış oluyor. Bu, Ankaralıların denize özleminden kaynaklanıyor olabilir” dedi.
Dalış eğitmeni Medar Kaplan ise havaların ısınmasıyla birlikte Ankara'daki dalış kurslarına talebin arttığına işaret ederek, “Başkent Ankara'da dalış sporuna tahmin edemeyeceğiniz kadar çok ilgi var. Ankaralılar denize gittiği zaman onu dolu dolu yaşamak istiyor, Ankaralı'ya suyun üstü yetmiyor” diye konuştu.
Ankara'da deniz olmamasından yakınıldığını ve bu özlemden dolayı su sporlarının çok ilgi gördüğünü dile getiren Kaplan, “Suyun altındaki dinginlik, sessizlik büyüleyici geliyor, ayrıca son zamanlarda batıklar çok merak edilir oldu” dedi.
Yaşta alt sınır 14
Kursa başlama yaşının TSSF tarafından belirlendiğini vurgulayan Medar Kaplan, alt sınırın 14 yaş olduğunu belirterek, sağlık problemi olmayan herkesin bu sporu yapabileceğini söyledi. Kaplan, sözlerine şöyle devam etti:
“Verilen eğitim uluslararası. Temel eğitim sonrasında 1 yıldız alınıyor. Yapılan dalış sayısı arttıkça 2, 3 yıldız diye devam ediyor. havuz çalışmasının amacı derine dalmak değil. Amaç, malzeme ve ekipmanları tanıyarak doğru kullanmayı öğrenmek. Ayrıca Havuz ve yüzme havuzu eğitiminde maskeye su girmesi, nefessiz kalma gibi 'acil durum simülasyonları' dediğimiz bir takım çalışma teknikleri öğreniliyor. Daha sonra 2-3 günlük bir seyahat ile deniz dalışı yapılıyor ve ardından bröve için gereken işlemler başlatılıyor.”
Dalış sporuna “merakla” başlandığını ve sonra bağımlılık yaptığını ifade eden Kaplan, “Eğitim dalışları 30 ile 45 dakika arasında sürüyor. Bröve alındıktan sonra isteğe göre artırılıyor. Hem açık deniz dalışında, hem de sertifika sonunda temel eğitim seviyesinde bir dalıcının maksimum dalış derinlik limiti 18 metredir. Kişi sertifikasını aldıktan sonra Türkiye ve yurt dışındaki tüm dalış merkezlerinde dalabilir” dedi.
Kaynak:hurriyet.com.tr
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder