1 Temmuz 2012 Pazar

Uzmanlardan 'kirli havuz kör edebilir' uyarısı

Havaların ısınmasıyla birlikte binlerce insan serinlemek için havuz ya da denizlere akın ediyor. Ancak klorlama yapılmış dahi olsa havuz kaynaklı mikroorganizmalar bazı enfeksiyon hastalıklarına yol açabiliyor. Uzmanlar, kirli havuzların başta körlük olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabileceğini kaydetti.
Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Safiye Göçer, kirli havuz sularının göz, kulak, sindirim, solunum ve ürogenital hastalıklara neden olabileceği uyarısında bulundu. Erişkinlerle birlikte çocuklarında faydalandığı havuzların tüm kullananların sağlığını yakından ilgilendirdiğini belirten Uzm. Dr. Göçer, yaz aylarında havuz ve deniz kaynaklı bazı enfeksiyonların daha sık görüldüğünü kaydetti. Göçer, havuz suyunu temizlemek için kullanılan klorun özellikle çocuklarda gözlerde tahriş, kızarma ve yanma şeklinde şikayetlere neden olabildiğini ifade ederek, enfeksiyon gelişmesini kolaylaştırdığı için lensle havuza girilmemesi uyarısında bulundu.
 
En temiz havuzlarda bile enfeksiyon riski bulunduğunu söyleyen Dr. Göçer, kulakları bu risklerden korumak için vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar kullanılmasını önerdi.

Uzm. Dr. Safiye Göçer, havuz kaynaklı enfeksiyonları, ürogenital sistem enfeksiyonları, ishal gibi sindirim sistemi enfeksiyonları, üst solunum sistemi enfeksiyonları, kulak, göz ve cilt enfeksiyonlarını şöyle sıraladı: "Göz: Havuza bağlı genellikle iki tür göz rahatsızlığı ile karşılaşılmaktadır. Bunlardan ilki konjunktivit dediğimiz mikroorganizmalardan kaynaklanan durumdur. Konjonktuvitte gözde yanma, batma, sulanma, çapaklanma, göz kapaklarında şişme gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler görüldüğünde mutlaka bir hekime başvurulması gerekmektedir. İkinci durum ise klora karşı hassasiyettir. Havuz suyunu temizlemek için kullanılan klor özellikle çocuklarda gözlerde tahrişe sebep olarak kızarma, yanma şeklinde şikayetlere neden olabilmektedir. Havuz gözlüğü kullanılması bu durumdan sakınmak için gerekli olabilir. Lens kullananlar için enfeksiyon gelişmesini kolaylaştırdığı için lensle havuza girmeleri önerilmemektedir.

Kulak: En sık görülen problem dış kulak yolu enfeksiyonlarıdır. Kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma ve duyma sıkıntısı görülebilir. Şiddetli ağrıya neden olabilir.
Ayrıca kulaklarına tüp takılan çocukların kesinlikle havuza girmemeleri gerekir. En temiz havuzlarda bile enfeksiyon riski bulunmaktadır. Bu risklerden korunabilmek için vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar kullanılabilir.


kaynak:stargazete

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder