1 Mart 2013 Cuma

Alaşehir'de Sıcak Su Patlamaları Durduruldu

Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nde geçen yıl 19 Mayıs-16 Haziran 2012 tarihleri arasında meydana gelen patlamalarla ilgili yapılan çalışmalar sonuç verdi. Son patlamanın olduğu alandan yaklaşık 200 metre uzaklıkta açılan yeni kuyuda 1011 metre derinliğe inilerek, patlamanın görüldüğü kuyuya yan geçiş yapılınca patlamalar durduruldu. Çalışmalar, ABD'den gelen teknik ekip ve MTA elemanlarıyla birlikte yürütüldü. Patlamalarda zarar gören üreticilerin bağ alanları firma tarafından ya tamamen alındı ya da bilirkişiler tarafından tesbit edilen değerde zararları ödendi.

Alaşehir'e bağlı Alkan ile Çağlayan Köyü ile Piyadeler Beldesi'nin arazilerinin bulunduğu Muratlı Mevkii'nde 19 Mayıs 2012'de başlayan jeotermal patlamalar çevredekileri şaşkına çevirdi. Patlamaların özel bir firma tarafından yapılan sıcak su araması sonucunda 1000 metre derinlikte borulama esnasında yaşanan kaçak nedeniyle meydana geldiği anlaşıldı. Değişik aralıklarla 7 kez meydana gelen patlamalarda dev kraterler oluştu ve alanın çevresindeki bağlarda büyük tahribatlar meydana geldi.

Özel firmanın isteği üzerine ABD ve Hollanda'dan gelen ekipler, patlamaların durdurulması için çeşitli yöntemler denedi. Ancak, başarılı olamadı. Son olarak ABD ekibi ile MTA elemanlarının 3 aydan bu yana sürdürdüğü ortak çalışmayla patlamaların önüne geçen sistem uygulandı. Firma, son patlamanın olduğu yerde yaklaşık 150 metrekarelik alanı tel örgü içine aldı. Bölgeye özel güvenlik görevlileri yerleştirildi.

Son patlamanın meydana geldiği alandan yaklaşık 200 metre uzaklıkta yeni bir kuyu açıldı. Burada 1011 metre derinliğe inildi ve patlamanın olduğu 1000 metrelik kuyuya yan bağlantı sağlandı. Kuyudan çıkan su için özel bir havuz yapıldı. Burada depolanan su kontollü olarak Alkan Deresi'ne boşaltılmaya başlandı.

CANAVAR SUSTU

Piyadeler Belediye Başkanı AK Parti'li Ali Demir,1 9 Mayıs'tan bu yana çalışmalarla yakından ilgilenerek gerekli ekipman desteğini sağlarken, yapılan çalışma sırasında son patlamanın olduğu derinliğin daha da altına inilerek yan bağlantı yapıldığını belirtti. Demir, şöyle dedi:

"Daha derinden müdahale edilince durum kontrol altına alındı. Firma santral çalışmalarına başladı. Elektrik üretimine başlandığı zaman da tamamen bitecek. Şu anda eski kuyudan su çıkıyor, ama herhangi bir tehlikesi yok. Yeni kuyu açıldığı zaman da tamamen duruyor. Çıkan su yan tarafa açılan havuz da toplanarak, Alkan Çayı'na aktarılıyor. Kesinlikle çevreye zararı yok. Demir zarar gören çiftçilerle de yakından ilgileniliyor. Çiftçilerin zararları tamamen karşılandı. 5-6 dönüm alanda tapu problemleri olanlar bekliyor. Bu sorun da giderilince onlara da ödeme yapılacak. Bağ alanları firma tarafından alındı. Bazılarının da bilirkişi incelemesinin ardından zararları tazmin edildi."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder