10 Mart 2013 Pazar

Çevre Dostu Ozonun Kullanım Alanı Yayılıyor

Ozon ve oksijen sistemleri üzerine üretim yapan Narlıbahçe Ozonoks firması ortaklarından Nuşan Çelebi, ozon sisteminin gelişmiş ülkelerde SPA merkezleri ve yüzme havuzu temizlenmesinde kullanıldığını kaydetti. Çelebi, sistemin ayrıca, soğuk hava depolarının çürüme gazlarından arıtılması, tavuk çiftliklerinin amonyak yükünün azaltılması ve bakteriyolojik hijyen sağlanması, endüstriyel mutfakların kokularının giderilmesi, endüstriyel zehirli atıkların yok edilmesi, seraların bakteriler, zararlılar ve pestisitlerden arındırılması ile kuyu sularının dezenfeksiyonu gibi pek çok alanda kullanıldığını söyledi. Çelebi, ozon sistemlerinin Türkiye'de henüz çok iyi tanınmadığını belirtti.

 DOĞANIN YAPMAYA ÇALIŞTIĞINI BİZ YAPIYORUZ Dünyada çok geniş yelpazesi olan ozon sistemlerinin Türkiye'de sadece su fabrikalarında kullanıldığını ifade eden Nuşan Çelebi, ozonun atık su, arıtma suyu ile içme suyunda arıtma ve dezenfeksiyon amacıyla kullanılabileceğini dile getirdi. Özellikle tekstil fabrikalarının ciddi boya, kimyasal ve ağır metaller içeren atıklarının ayrıştırılmasında ozon sistemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Nuşan Çelebi, şöyle konuştu: "Tekstil fabrikalarının atık sularındaki kimyasalların sudan ayrılması gerekiyor. Bunu doğa 100-200 yılda yapabiliyor. Atık bırakılması sürekli hale geldiğinde doğa bunun altından kalkamıyor. Böyle olunca sularımız kirleniyor. Halbuki bu atıkların bertaraf edilmesinde ozon kullanılabilir. Ozon bir dezenfektan olmanın yanında çok güçlü bir oksidan. Yani organikleri, inorganikleri çok hızlı bir şekilde okside edebilme kabiliyeti var. Bu şekilde suyun içindeki boyaları çözüyor, yok ediyor. Bu anlamda doğanın yapmaya çalıştığını dışarıda yapıp, suları öyle doğaya vererek doğanın işini kolaylaştırabiliriz."

 HAVUZLARDA DA KULLANILABİLİR Ozon sistemlerinin klorla temizlenen havuz sularında da kullanılabileceğine değinen Nuşan Çelebi, bu sayede havuz sularının çok daha etkili ve çok daha hızlı şekilde dezenfekte edilebileceğini kaydetti. Nuşan Çelebi, ilk yatırım maliyeti yüksek olduğu için ozon sistemlerinin havuzların temizlenmesinde tercih edilmediğini vurguladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder