Çiftçi, yaptığı açıklamada, 12 yıldır yöre turizminin canlandırılması ve Anavarza'nın tanıtımı için gayret gösterdiklerini kaydetti.
Anavarza Antik Kenti ve Kalesi'nde eylül ayı içinde resmi kazı çalışmalarına başlanılacağını belirten Çiftçi, 1960 yılında ev temeli kazılırken tesadüfen bulunan mozaiklerin deprem, sel, yağmur, rüzgar gibi dış etkenler sebebiyle yıprandığını, ilgisiz kalınması halinde birer kültür hazinesi olan mozaiklerin kısa zaman sonra restorasyonu mümkün olmayacak şekilde yok olabileceğini ileri sürdü.
"Henüz ortaya çıkarılmış eserleri koruyamazken, kazı sonucu elde edilecek eserlere nasıl sahip çıkılacağının endişesi içinde olduklarını" belirten Çiftçi, şunları kaydetti:
"Ceyhan depreminde çatlayan havuz mozaikleri yağmur ve sel sularının da etkisiyle kabardı ve patladı. Taşların dökülmesi sebebiyle mozaikler üzerinde yer yer oyuklar meydana geldi. Kabaran ve patlayan mozaik parçaları ise kayboluyor. Kısa süre içinde mozaiklerin bu dış etkenlerden yalıtılması ve restore edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Anavarza Antik Kenti ve Kalesi'ndeki havuz mozaikler yok olma tehlikesi altında. Kültür ve Turim Bakanlığı acil önlem almalı. Aksi halde simgeleşen bu kültür miraslarını iyi koruyamadığımız için bir kaç yıl sonra fotoğraflarda görmek zorunda kalacağız."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder