13 Eylül 2012 Perşembe

ÇOCUKLARIN OYUN MEKANI KUM HAVUZLARI BAKTERİ DOLU

Parklarda ve okul bahçelerinde bulunan kum havuzları bakteri kaynıyor. Anne babaların 1-7 yaş aralığındaki çocuklarını eğlendirmek üzere götürdükleri havuzlar adeta hastalık saçıyor. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kum havuzlarının 2,5 santimetresinde 7 bin 440 bakteri bulunduğu belirlendi. Bu bakteriler insanların tükürüğünden, ellerinden, yiyeceklerden, kedi ve köpeklerden ve bebek bezlerinden yayılıyor. Havuzlardaki bakterilerin yanı sıra bazı parazitler de insan sağlığı için bir tehlike oluşturuyor.

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Volkan Akyol, bu parazitlerin zoonoz olarak tabir edilen hayvandan insana bulaşabilen tabiatta olmasının yanında insandan insana bulaşabilen parazitler olduğunu söyledi. Çocuk ve gençlerde sıkça rastlanan bağırsak parazitinin kıl kurdu olduğunu kaydeden Akyol, zoonoz olarak ise askariyazis ya da kist hidatik hastalığının bulaşabildiğini dikkat çekti.

Köpek ve kedilerin bağırsaklarında yaşayan echinococcus granulosus ve e. multilocularis adlı şeritlerin dışkı ile atılan halkalar içinde çevreye yumurtalarını yaydığını bilgisini veren Prof. Dr. Akyol, şöyle devam etti: “Kedi ve köpekler içgüdüsel olarak dışkılarını kumluk - topraklık yerlere yaparlar. Parklardaki kum havuz ları da tercih ettikleri bu yerlerden birisidir. Çocuklar, kum havuzunda oynarken dış şartlara çok dayanıklı bu yumurtaları yutarak enfekte olurlar. Yumurta içindeki larva insanlarda karaciğer, akciğer, beyin gibi organlara yerleşerek içi sıvı dolu kistler oluşturur. Bu kistler büyüklüklerine bağlı olarak yerleştikleri organlarda ciddi sağlık problemlerine yol açarlar. İlaçla tedavisi tam mümkün olmayan bu kistler sadece cerrahi olarak çıkarılabilir. Kedi-köpeklerden bulaşabilen diğer bir rahatsızlık da askariyozisdir. Toxocara adı verilen parazitin yumurtaları hayvanın dışkısıyla dışarı atılır ve içinde larva oluşur. Bu enfektif yumurtaların ağız yoluyla alınması sonucu iç organ ve oculer (göz) larva migransı dediğimiz vakalarla karşı karşıya kalabiliriz. Göze göç eden larvalar gözde körlüğe neden olur.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder