5 Mart 2012 Pazartesi

Dünyanın en iyi havalimanı

Dünyanın en iyi havalimanı seçilen Singapur Changi Havalimanı son olarak kelebek bahçesine yer vermiş.

Changi, hem ticari hem turistik merkez olan Singapur’un dört terminalli, yıllık 70 milyondan fazla yolcu kapasitesine sahip bir havalimanı. Havalimanının ilk terminali olan Terminal 1, 1981’de açılmış. Şu sıralar sürekli yenilenerek “Tropik Şehir” havasına sokulmaya çalışılıyor. Havalimanı, açıldığı günden bu yana 400’e yakın “en iyi havalimanı” ödülüne layık görülmüş. Changi, Business Traveler Dergisi tarafından 24 yıldır aralıksız olarak dünyanın en iyi havalimanı seçiliyor. 60 ülkede ve bölgede 210’dan fazla şehre uçan 100 havayoluna hizmet veren liman, Asya-Pasifik’te lider konumda. Changi’den sadece 2011’in Aralık ayında 4.5 milyon yolcu geçmiş. Haftada 6.300’den fazla uçuş gerçekleşen havalimanı, dünyanın en yoğun Airbus A380 merkezi. Şöyle ki; farklı havayollarının filosunda bulunan A380’ler bu havalimanından haftada 200 uçuş gerçekleştiriyor.

Dört terminalin toplam alanı 70 bin metrekare. Bu büyük alanın içinde 320 dükkân ve 130 kafe-restoran yer alıyor. 28 bin kişinin çalıştığı Changi’yi 2011’de 46.5 milyon yolcu kullanmış. Her gün 70 bin bavulun işleme girdiği havalimanında 10 binden fazla bagaj taşıma arabası var. Şimdiye kadar anlattıklarım ve verdiğim rakamlar havalimanının boyutlarını gözler önüne seriyor, ancak Changi’de bir havalimanından beklenmeyen ve onu farklı kılan başka şeyler var...

Ne kadar keyifli bir uçuş gerçekleştirirseniz gerçekleştirin yolculuk yorucu bir süreçtir. Pasaporttan geçiş ve bavul alımı ise ayrı bir stres yaratır. Ancak Changi’deki yetkililer Uzakdoğu’nun bütün egzotik unsurlarını kullandıkları havalimanını adeta botanik bahçesine çevirmiş. Changi’nin her noktasında yolcuları ayrı bir sürpriz bekliyor. Japon balığı havuzu, kelebek ve orkide bahçesi bu sürprizlerden sadece bazıları.

KAYDIRAK KEYFİ
Liman içinde Ambassador Transit Hotel’in Bali temalı havuzu (dışardan gelenlere 13.91 dolara kullanıma açık), mimarisi ve lüksüyle etkileyici Crowne Plaza Hotel, Atari salonu ZoneX, teknoloji bölgesi Xperience Zone, kapalı mekândaki en uzun kaydırak “The Slide @T3”, sinema salonu ve son olarak Aviation Gallery, Changi Havalimanı’nda ayrıcalık sağlayan alanlar.

JAPON BALIĞI HAVUZLARI
Changi’de 2 farklı terminalde Japon balığı havuzları bulunuyor. Terminal 2’deki havuz çiçek bahçesinde, Teminal 3’teki ise alışveriş bölümünün ortasında yer alıyor. Her iki havuz da oldukça temiz ve bakımlı.

kaynak: haberturk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder