14 Mart 2012 Çarşamba

Pamukkale’de kar altında antik havuz keyfi

Türkiye’de birçok ilde kar yağışı etkili olurken Denizli Pamukkale’de kar altında termal havuz keyif yapılıyor.

Pamukkale ile ilgili son projeler hakkında bilgiler vermek için bugün antik havuzda bir basın toplantısı düzenleyen Denizli Valisi Abdülkadir Demir, önümüzdeki günlerde ulaşım dahil birçok yenilikler yapılacağını söyledi. Toplantıya Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, İl Genel Meclis Başkanı Hüseyin Gürlesin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu ve PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı da katıldı.

Zaman zaman Pamukkale’de de etkisini gösteren kar yağışının altında basın mensupları, sıcaklığı 32 dereceyi bulan havuza girdi. Vali Demir ise fotoğraf makinesi ve kamerayla yüzenleri görüntülemeyi tercih etti. Zaman zaman atıştıran kar ve soğuk hava, protokol üyeleri ve basın mensuplarına zor anlar yaşattı. Buradaki konuşmasında Demir, “Denizli'deki bazı ilçelerde kar sebebiyle okullar tatil edildi ama biz bugün Pamukkale'ye rengini veren suyun bulunduğu havuzdayız. Şu anda protokol üyeleri ve gazeteciler yüzüyor. Suyun sıcaklığı 32, dış sıcaklık ise 3 derece. Bu sıcaklıkta bu güzelliği görebiliyoruz. Bütün Türkiye'yi Denizli'ye, Pamukkale'ye, Karahayıt'a ve buradaki termal tesislere davet ediyoruz.” dedi. Pamukkale bölgesinin antik çağlardan beri çok önemli bir yer olduğuna dikkat çeken Vali Demir, “Biz Pamukkale travertenlerinin üst kısmındayız. Bu bölgeyle bitişik olan Hierapolis antik kentine, antik zamanda yaşayan insanlar şifa bulmak için geliyordu. Buralar, insanlık var olduğundan beri şifa dağıtan termal bir bölge. Bulunduğumuz alandaki antik havuz ise Klopatra Havuzu olarak biliniyor ve insanları gençleştirdiğine inanılıyor.” diye konuştu.

Pamukkale'yle ilgili yeni projelerin hayata geçirileceğini belirten Vali Demir, “Özellikle kuzey kapısının yeniden yapılmasıyla ilgili bir çalışma var. Pamukkale’nin içinde bütün yollar elden geçiriliyor. Artık yazın toz ve benzeri olumsuzluklarla kimse karşılaşmayacak. Çamlık denen bir alan ahşapla yapılacak. Bu projeler geçen hafta onaylandı, 2012 yılı içinde bütün çalışmalar başlamış olacak.” şeklinde konuştu.

Antik nekropolün ortasından geçen asfalt yolun kazılıp iptal edileceğini de söyleyen Vali Demir, kurul kararı gereğince ören yeri içine doğal taşla 2 bin 360 metre yaya ve servis yolu yapımı için ihale sürecinin başladığını duyurdu. Bölgede ayrıca çam koruluğu seyir terası ve kafeterya düzenleme çalışmaları da yapılacağı bilgisini veren Demir, St. Philip yolunun ihalesinin yapıldığını, hava şartları uygun olduğunda inşaata başlanacağını kaydetti. Güney kapı sur duvarları kazı ve restorasyon çalışmalarının da başlayacağını dile getiren Demir, Özel Çevre Koruma bölgesi için bir bir yardımcısını görevlendirdiğini, daha önce belirlenen proje ve işlerin tamamlanması için çalışmaların başladığını sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder